Vrei ca afacerea ta sa aiba succes? 

Iata ce trebuie sa stii pentru a realiza o analiza SWOT corecta:

 

Analiza SWOT este cea mai importantă tehnică managerială utilizată pentru înţelegerea poziţiei strategice a unei întreprinderi/organizaţii.

Termenul SWOT provine din limba engleză, de la iniţialele cuvintelor Strengths (puncte tari), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunităţi) şi Threats (ameninţări). Analiza SWOT este un instrument managerial, de fapt o tehnică prin care se pot identifica punctele tari, punctele slabe şi se pot examina oportunităţile şi ameninţările unui proiect, ale unei acţiuni etc.

În cele ce urmează ne vom referi la realizarea analizei SWOT cu privire la înfiinţarea şi gestionarea unei firme. Analiza SWOT poate fi realizată de întreprinzători înainte de decizia de înfiinţare a firmei, dar şi ulterior în administrarea / gestionarea firmei. Indiferent însă de momentul realizării analizei SWOT, aceasta este deosebit de utilă pentru întreprinzători, în scopul conştientizării unor aspecte pe care, altfel, s-ar putea să nu le ia în seamă şi de care să nu ţină cont (în ceea ce priveşte calităţile şi defectele firmei şi În ceea ce priveşte oportunităţile de piaţă şi ameninţările).

Punctele tari – Reprezintă calităţile, avantajele, aspectele pozitive, tangibile şi intangibile, ale firmei. Punctele tari adaugă valoare în activitatea firmei, oferă avantaje în faţa concurenţei, pot constitui surse pentru succesul organizaţiei în atingerea obiectivelor propuse.

Punctele slabe – Reprezintă slăbiciunile interne ale firmei, defectele, ariile sale de vulnerabilitate; acestea scad valoarea activităţii desfăşurate, plasează firma în dezavantaj concurenţial.Odată identificate, punctele slabe pot fi corectate. Depistarea cu acurateţe a punctelor slabe dă mai multă valoare analizei marcând zonele de intervenţie pentru îmbunătăţirea activităţii.

Oportunităţile – conjuncturi exterioare pozitive care pot avantaja, pot favoriza activitatea firmei şi de care firma poate beneficia. Astfel de aspecte pot fi considerate schimbările tehnologice, politice, sociale şi chiar cele economice.

Ameninţările – conjuncturi exterioare negative pentru activitatea firme. Acestea constituie pentru firmă limitările, riscurile care se impun organizaţiei din partea unui mediu extern aflat în schimbare.

 

Asociatia pentru Dezvoltarea Comunitatii Rurale va ofera servicii gratuite de consultanta pentru initierea si dezvoltarea de noi afaceri, atat in mediul rural cat si in mediul urban, pe teritoriul Romaniei.

Contacteaza-ne!

           Email: adcrpocusm@gmail.com  

          Telefon: 0730090585/0730586800

 

Serviciile de consultanta gratuite sunt oferite in cadrul masurilor de sustenabilitate si valorificare a activitatilor dezvoltate prin proiectul POCU/82/3/7/106092 cu titlul “UN START IN VIATA CU STARTUP PLUS IN REGIUNEA SUD MUNTENIA” a carui implementare s-a desfasurat in perioada