Iata ce trebuie sa stii pentru a realiza o previziune financiara adecvata a unei afaceri:
Previziunea financiara vizeaza atat gestiunea curenta cat si dezvoltarea intreprinderii. Ea are menirea ca, prin obiectivele activitatii viitoare, sa mentioneze politica economica si financiara a intreprinderii, precum si procedurile tehnice care sa asigure conditiile pentru realizarea acestora.
Previziunea are drept scop stabilirea proportiilor in activitatea de exploatare financiara, strategia si politica financiara a intreprinderii, cu influente pozitive asupra derularii procesului de productie si a fenomenelor economico-financiare, in scopul realizarii rentabilitatii, echilibrului si prevenirii riscului de faliment.
Procesul de elaborare a previziunii financiare trebuie sa se bazeze pe corelatii precise si reale intre obiectivele economice si sociale, pe de o parte, si cele financiare, pe de alta parte, pe cresterea operativitatii, pe identificarea si imobilizarea rezervelor interne, pe intarirea functionarii intreprinderii pe criterii de eficienta si rentabilitate, pe cresterea initiativei, autonomiei si raspunderii in utilizarea patrimoniului si a fondurilor proprii si imprumutate.
Previziunea financiara pe termen scurt trebuie elaborata in asa fel incat sa mobilizeze intreprinderea in folosirea cat mai completa a capacitatii de productie, ridicarea nivelului calitatii produsului si serviciilor, perfectionarea managementului aprovizionarii, productiei si comercializarii, promovarea de tehnologie moderna, reducerea costurilor sau a cheltuielilor de exploatare, cresterea productivitatii muncii, aplicarea unui regim sever de economii fara a afecta calitatea productiei executate, sporirea rentabilitatii capitalului investit si dezvoltarea economica de perspectiva.
Principalele obiective ale previziunii financiare sunt:
- a) – colectarea capitalurilor proprii si imprumutate in functie de nevoi, cu costuri cat mai mici si cu mentinerea autonomiei financiare;
- b) – accelerarea circulatiei capitalurilor in toate fazele ciclului de productie ;
- c) – descoperirea si mobilizarea resurselor interne;
- d) – stabilirea de indicatori economici si financiari mobilizatori;
- e) – asigurarea echilibrului financiar si a unei structuri financiare optime;
- f) – executia corespunzatoare a operatiunilor curente de incasari si plati in scopul asigurarii lichiditatilor;
- g) – alocarea rationala a resurselor banesti care necesita evaluarea cheltuielior pentru noi investitii sau modernizari si masurarea eficientei lor, spre a se evita imobilizarile de capital.
Asociatia pentru Dezvoltarea Comunitatii Rurale va ofera servicii gratuite de consultanta pentru initierea si dezvoltarea de noi afaceri, atat in mediul rural cat si in mediul urban, pe teritoriul Romaniei.
Contacteaza-ne!
Email: adcrpocusm@gmail.com
Telefon: 0730090585/0730586800
Serviciile de consultanta gratuite sunt oferite in cadrul masurilor de sustenabilitate si valorificare a activitatilor dezvoltate prin proiectul POCU/82/3/7/106092 cu titlul “UN START IN VIATA CU STARTUP PLUS IN REGIUNEA SUD MUNTENIA” a carui implementare s-a desfasurat in