Consumul excesiv de alcool are numeroase efecte negative, atat pentru persoana consumatoare cat si pentru cei din jurul ei. Astfel, abuzul de alcool poate influenta in sens negativ sanatatea fizica si psihica a persoanei dependente, poate afecta membrii familiei si relatiile cu acestia sau poate influenta nefavorabil viata altor persoane care au contact cu individul dependent.
Insa efectele unui consum nociv de alcool nu afecteaza doar individul si persoanele cu care acesta relationeaza ci poate reprezenta un risc si asupra copiilor nenascuti in cazul in care viitoarea mama este persoana dependenta de alcool. Problemele apar datorita faptului ca alcoolul din sangele mamei va ajunge si in sagele copilului prin intermediul cordonului ombilical, iar ficatul lui nu va avea aceeasi putere de a procesa cantitatea de alcool din sange (http://www.reginamaria.ro/articole-medicale/alcool-sarcina-id-290-cmsid-403).
Sindromul Alcoolismului Fetal (FAS), asa cum este recunoscut, poate afecta in mod diferit nou-nascutii, a caror mame au consumat alcool in timpul sarcinii, in functie de gradul sau nivelul de consum si de frecventa acestuia. Consumul de alcool in timpul sarcinii poate conduce la (a se vedea http://www.desprecopii.com/info-id-200-nm-Alcoolul-si-sarcina.htm#_):
- Anomalii caracteristice ale fetei (frunte bombata, ochii afundati in orbite, nasul scurt si carn, buza de sus uscata si rosie, gura incomplet dezvoltata, deschidere in bolta palatina, urechi deformate, etc.);
- Malformatii (cap mic, anomalii ale incheieturilor, curbura a coloanei vertebrale, probleme cu inima, defecte genitale, etc.);
- Deficiente de crestere;
- Disfunctii ale sistemului nervos central;
- Retard mintal (de exemplu: dificultati de invatare si/sau de memorare, lipsa de concentrare, impulsivitate, stari de confuzie, etc.);
- O greutate si o dimensiune mica a bebelusului la nastere;
Mai mult decat atat, consumul de alcool poate cauza pierderea sarcinii sau nasterea prematura a copilului (http://www.reginamaria.ro/articole-medicale/alcool-sarcina-id-290-cmsid-403). Consumul excesiv de alcool in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fetei, creierului, inimii, rinichilor sau a altor organe ale copilului, poate conduce la dificultati de invatare si tulburari de coordonare a miscarilor prin efectul negativ pe care il produce asupra sistemului nervos (http://www.reginamaria.ro/articole-medicale/alcool-sarcina-id-290-cmsid-403).
Conform http://www.desprecopii.com/info-id-200-nm-Alcoolul-si-sarcina.htm#_, nivelul consumului de alcool care poate prezenta un pericol pentru copilul nenascut nu poate fi determinat cu exactitate, asa cum nu poate fi determinata nici etapa de sarcina in care copilul este cel mai afectat de catre consumul de alcool. Insa, indiferent de obiceiul anterior privind consumul de acool al mamei, daca aceasta renunta la alcool in perioada sarcinii, atunci copilul nu va prezenta sintomele Sindromul Alcoolismului Fetal (http://www.desprecopii.com/info-id-200-nm-Alcoolul-si-sarcina.htm#_). Evitarea consumului de alcool in timpul sarcinii este recomandata deoarece nu s-a demonstra existenta unei cantitati de alcool care sa fie sigura pentru copil (http://www.reginamaria.ro/articole-medicale/alcool-sarcina-id-290-cmsid-403).